June 16, 2024

De fleste danskere, som ejer en cykel, og bruger den regelmæssigt, har oplevet at strande langt hjemmefra med et fladt dæk, der gør det umuligt at cykle videre. Det er aldrig sjovt at få en punktering, når du er ude på din cykel. Men det er endnu værre, når det sker igen og igen, uanset hvor meget du prøver at undgå det. Hvis det også af og til sker for dig, spekulerer du måske på, hvorfor det bliver ved med at ske, og hvad du kan gøre for at sætte en stopper for det. Her er et kig på nogle af de mest almindelige årsager til punkteringer på cykler samt nogle tips til, hvordan du undgår dem, så du slipper for skulle trække cyklen hjem en anden gang.

Affald på vejen

Den mest almindelige årsag til punkteringer er affald på vejen. En skarp genstand som et søm eller et glasskår kan let trænge igennem det tynde lag gummi, som cykeldækket består af, hvilket resulterer i en langsom lækage, der til sidst vil få cyklen til at køre direkte på fælgen. Og så kan man ikke køre videre. For at undgå den slags punkteringer, skal du forsøge at køre på veloplyste områder, hvor du kan se potentielle farer og styre udenom – og hvis det er muligt, skal du helt undgå at køre over glas eller andre skarpe genstande på din vej.

Hvis du cykler i byen, kan det være svært at undgå smadrede glasflasker og skarpe genstande, som andre mennesker efterlader. Du kan overveje at investere i nogle robuste dæk, som er mindre tilbøjelige til at punkteret i første omgang.

Har du det rigtige tryk i dækkene?

Det rigtige lufttryk i dækkene er altafgørende for, hvor stor chance du har for at undgå at punktere, når du cykler. Du kan finde producentens anvisninger for dæktryk påtrykt på siden af dækket. De fleste cykeldæk kræver et tryk på mellem 80-130 PSI, men følg altid producentens anvisning. Du kan med fordel anskaffe en fodpumpe med manometer, så du er sikker på, at du får pumpet den korrekte mængde luft i dækkene.

For lav oppumpning

Når der er for lidt luft i dine dæk, er der større sandsynlighed for, at de kommer i kontakt med jorden. Den flade, der møder asfalten er simpelthen væsentligt større, når dækket har for lidt luft. Det slider dækkene ned og gør dem mere modtagelige for punkteringer. Det får dig i øvrigt til at køre langsommere, da der er større friktion mellem dæk og underlag. For at undgå dette problem skal du sørge for at kontrollere dit dæktryk regelmæssigt og fylde luft på efter behov.

Overpumpning

Det kan virke kontraintuitivt, men overpumpning af dine dæk kan også føre til punkteringer. Når de er for fulde af luft, kan de faktisk sprænges, hvis de rammer noget hårdt nok. Det kunne f.eks. være ved nedkørsel fra en kantsten eller et hul i cykelstien. Selv om det kan virke som om, at det at pumpe dine dæk så meget op som muligt, så kontaktfladen til asfalten er så lille som muligt, vil hjælpe med at forhindre punkteringer, kan det faktisk have den modsatte effekt. Undgå dette ved at kontrollere dit dæktryk regelmæssigt og holde øje med tegn på, at dækket er ved at sprænge, f.eks. ved at bule ud eller flække.

Er dine dæk af dårlig kvalitet?

I nogle tilfælde kan punkteringer skyldes, at man simpelthen har dæk af dårlig kvalitet. Dette er mere almindeligt med billigere cykler, men ses også på dyrere modeller, hvor producenten har sparet på dækkene for at holde prisen nede. Du kan med fordel vælge en cykel fra kvalitetsbrands som f.eks. Specialized eller Bianchi, hvis du vil være sikker på, at producenten ikke har sprunget over, hvor gærdet er lavest.

Hvis du opdager, at du får mange punkteringer, uanset hvor forsigtig du er, er det måske på tide at investere i nogle dæk af bedre kvalitet. Kig efter dæk, der er lavet af mere robuste materialer og har tykkere vægge for at forhindre punkteringer. Der fås også punkterfri dæk med en special membran, der gør det endnu sværere at punktere dækkene.

Er dine hjul spændt korrekt?

Hvis din cykel har stået i garagen i et stykke tid, eller hvis du kører din cykel hårdt og ofte, er det muligt, at hjulene ikke længere er ordentligt fastgjort. Det kan medføre, at de løsner sig, mens du kører, hvilket lægger ekstra pres på dækket og gør det mere sandsynligt, at det punkteres eller falder helt af, hvilket kan være rigtig farligt.

For at undgå dette problem skal du regelmæssigt tjekke, at hjulene er spændt ordentligt, så de ikke kan bevæge sig mens du cykler. Hvis du kører med quick release, så tjek at håndtaget spændt stramt nok. Hvis dine hjul er spændt med møtrikker, skal du kontrollere, at disse også er skruet godt fast – de kan sagtens løsne sig over tid, hvis du cykler meget eller træder hårdt i pedalerne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *