September 11, 2024

Mellem 1929 og 1975 blev blåbetong, også kendt som blå letbeton, anvendt som byggemateriale i mange hjem. Blåbeton indeholder radium, og når dette stof nedbrydes, dannes radon, en farlig gas, der kan trænge ind i boliger og udgøre en sundhedsrisiko.

Radon er kendt for at forårsage lungekræft, og ifølge Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige er radon i indendørs luft ansvarlig for omkring 500 tilfælde af lungekræft hvert år. I perioden mellem 1929 og 1978 var blåbeton et populært byggemateriale i både enfamiliehuse og lejlighedskomplekser. Hvis dit hjem blev bygget i denne periode, kan det være en god idé at undersøge, om radonniveauerne er forhøjede, og om blåbeton blev brugt i konstruktionen.

Den eneste pålidelige måde at opdage radon på er ved at udføre en radonmätning. For at få et præcist billede af radonniveauet i dit hjem anbefales det at gennemføre målingen i fyringssæsonen fra 1. oktober til 30. april og lade den vare i mindst to måneder. En langtidsmåling er den mest pålidelige metode til at bestemme radonkoncentrationen.

Blåbeton afgiver også gammastråling, som kan måles for at afgøre, om der er brugt blåbeton i byggeriet. Ved at bruge en gammamåler mod væggene kan man hurtigt og effektivt få svar på, om bygningen indeholder dette radioaktive materiale. Typisk er det kun visse dele af bygningen, der er konstrueret af blåbeton.

Blåbeton har en karakteristisk mat blå farve og en porøs struktur, der minder om en svamp. Hvis en radonmåling viser forhøjede radonniveauer, kan det være en god idé at undersøge, om dit hjem er bygget med blåbeton, især hvis det er opført før 1980.

I dag findes der omkring 400.000 boliger i Sverige, der indeholder blåbeton. Størstedelen af disse huse er placeret i områder som Stockholm, Mälardalen, Göteborg, Västerås, Borås og Jönköping. Almindelige mærker af dette materiale inkluderer Durox og Ytong.

Det er en god idé at udføre en radonmåling i følgende situationer:

  • Før køb af bolig
  • Ved renovering
  • Efter ændringer i ventilations- eller varmesystemer
  • Ved nybyggeri
  • Hvis der er gået mere end ti år siden den sidste radonmåling

At være opmærksom på radonniveauerne i dit hjem og handle, hvis det er nødvendigt, kan beskytte din familie mod de alvorlige sundhedsrisici, der er forbundet med radon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *